Accessoires

Met een lijstje er rond: zo decoreer je je muur

Bij de voorbereidingen voor dit artikel ontdekte ik dat die drie afgrijselijke foto’s van de Eiffeltoren boven mijn bed eigenlijk een drieluik zijn.

Dat klinkt al wel veel beter dan hoe die monsterlijke dingen er uitzien, maar dat betekent alleen maar dat het om drie afzonderlijke foto’s gaat, die samen een totaalbeeld vormen. Waarmee we beland zijn bij de mooiste manieren om foto’s of schilderijen op te hangen.

Voor de perfecte symmetrie kun je het best een waterpas gebruiken

Een zeer belangrijke tip vooraf: als je meerdere afbeeldingen bij elkaar wilt hangen, probeer dat dan eerst uit op de vloer… Want boorgaten zijn nu eenmaal niet echt decoratief.

De Solist

Een solist heeft het toneel het liefst helemaal voor zichzelf. Tenslotte wil hij genieten van de ongedeelde aandacht van zijn toeschouwers. Gun een hele mooie afbeelding daarom een hele bijzondere lijst en bijzonder veel ruimte. Zo wordt hij een absolute blikvanger en geeft hij iedere ruimte qua design iets extra’s.

Zorg voor een doelgerichte focus door een afbeelding alleen te hangen

De Russische manier

Vroeger gaven de burgers van Sint Petersburg met deze manier van ophangen van hun schilderijen blijk van hun rijkdom. Jij kunt daarmee laten zien dat je een goede smaak hebt. Want georganiseerde chaos is tenslotte een echte streling voor het oog. Uitlijnen mag je daarbij rustig vergeten. Maar de afbeeldingen moeten wel hetzelfde formaat, dezelfde lijst en hetzelfde passe-partout hebben. Erg mooi: qua onderwerp bij elkaar passende afbeeldingen.

Perfect geordende chaos: de Russische manier van schilderijen ophangen

Evenwijdig

Deze manier van ophangen zou je waterpas je aanbevelen. Want die heb je daar beslist bij nodig. Hierbij worden alle schilderijen ten opzichte van een middellijn uitgelijnd. Steeds met dezelfde afstand. Als spannende variant kun je de afbeeldingen ook ten opzichte van een verticale lijn uitlijnen. Mag het voor jou nog extremer? Gebruik dan een hoek als middellijn en hang de schilderijen op twee verschillende wanden.

Met de uitgelijnde manier van ophangen creëer je rechtlijnigheid

Netjes op een rij

Dit heeft een heel mooi effect, als alle afbeeldingen dezelfde afmetingen hebben. Als dat niet het geval is, kun je de werken ten opzichte van de middenas uitlijnen. Of je kiest toch voor evenwijdig.

Belangrijk voor deze manier van ophangen: Alle afbeeldingen moeten dezelfde afmetingen hebben

De rasterwand

Bij de tekenles op school heb ik geleerd dat horizontale en verticale lijnen rust uitstralen. Als je dus met schilderijen de stress van het dagelijks leven wilt ontvluchten, moet je kiezen voor de rasterwand. Hier worden alle afbeeldingen streng geometrisch geordend en ze moeten even groot zijn. Nog meer rust bereik je als alle afbeeldingen zwart-wit zijn. Misschien ook een goede tip voor de kinderkamer?

Rust door horizontale en verticale lijnen

Binnen de lijntjes

Op het eerste gezicht valt hier helemaal niets op. Afbeeldingen, formaten, lijsten, afstanden … alles lijkt volledig willekeurig bij elkaar geraapt te zijn. Maar dat klopt niet. Want het arrangement is ook omkaderd: Alle afbeeldingen worden binnen een geometrische vorm geplaatst. Cirkel, vierkant of rechthoekig, de keuze is helemaal aan jou. Om ervoor te zorgen dat de ordening lukt, moet je de gekozen vorm van tevoren met behanglijm op de muur aanbrengen.

De schilderijen binnen de cirkel zijn alles behalve willekeurig bij elkaar geraapt

Alles symmetrisch

Naar mijn mening is symmetrie een zeer harmonische manier voor het ordenen van afbeeldingen. Je hebt ten minste twee afbeeldingen nodig die een identieke afmeting hebben en een derde die op de spiegelas wordt geplaatst. Geen idee, hoe Wikipedia het resultaat zou noemen, ik noem het gewoon mooi.

Het symmetrisch ophangen schept rust: perfect voor de slaapkamer

Op een schilderijrand

In het leven is het meestal zo: hoe meer mogelijkheden, hoe moeilijker het is om een keuze te maken. Met een schilderijrand hoef je dat helemaal niet. Zet je afbeeldingen en kunstwerken naar eigen idee op de rand en varieer zo vaak je wilt. Praktisch gezien passen ook kleine herinneringen en souvenirs op de lijst waarmee het totaalbeeld wordt aangevuld. In principe de perfecte oplossing voor iedereen die een druk leven leidt en dat ook graag wil laten zien.

Eens een keer iets anders: bij de schilderijrand ensceneren we onze schilderijen op een plank of op een kast

De collage

Herinner jij je nog dat je in je pubertijd die mooie jongens of meisjes uit een tijdschrift knipte om er een prachtige collage van te maken? Wat je toen geweldig vond, vind je nu ook vast nog wel leuk. Alleen heb je nu hopelijk wel een betere smaak. Alles mag: concertkaarten, pasfoto’s, ansichtkaarten, posters, je lievelingsshirt. Plak, niet of naai alles aan elkaar en maak er je eigen kunstwerk van. Dat kun je dan vervolgens met een hele mooie lijst als solist ophangen.

Ingelijst of niet, bij een collage mag alles!