Shop the look

Kerstdecoratie voor de eettafel

Advent is de gezelligste tijd van het jaar en wat is er dan leuker om voor je liefsten te koken, te bakken en samen aan tafel te zitten? Wij hebben hier een paar eenvoudige tips en trucjes verzameld, waarmee je jouw feestelijke eettafel een persoonlijk tintje geeft.

 1. Gebruik kleuren

Zodat de tafel niet te overladen aandoet, is het mooi om twee of drie kleurtinten te kiezen. De kleuren kun je terug laten komen in alle details van de tafeldecoratie. Bijvoorbeeld in het patroon van de servetten, het servies of de kaarsen. Mooie kleurencombinaties zijn bijvoorbeeld noten- en crèmekleurige tinten, warm wijnrood en zacht wit, mosgroen en goud.
 

Klassiek-elegant in crème en zilver of intensief en warm in een krachtig wijnrood

Als je meer van klassiek houdt, kun je bijvoorbeeld glas met glanzende kerstballen, metalen kaarsenhouders en elegant keramiek combineren. Daardoor creëer je alleen door de materialen al een bijzondere dynamiek op tafel.

2. Verschillende hoogtes

Verschillend hoge elementen zoals kaarsenhouders, stompkaarsen en kleine theelichtjes zorgen voor een bijzondere sfeer. Op die manier is er voor het oog veel te ontdekken. Let er wel op dat het zicht van de gast niet geblokkeerd wordt. Plaats dus geen brede kandelaars op ooghoogte, maar liever smalle kaarsen.

 

Dankzij de verschillende hoogtes van servies, dennenappels, glazen en kaarsenhouders is er heel wat te ontdekken op tafel.

3. Materiaalmix

Je eettafel krijgt structuur en ziet er spannend uit door het gebruiken van verschillende materialen. Als je een mooie houten tafel hebt, kun je kiezen voor een aantal houten accessoires. Hierbij passen nog linnen servetten, verse dennentakjes, noten, kastanjes en dennenappels. Allemaal natuurlijke materialen dus.
 

Natuurlijke kleuren, linnen servetten en rustieke houten plankjes of elegant wit, edel porselein en veel glas?

 4. Persoonlijke tintje

Jullie gasten komen naar jullie, omdat ze jullie bezoeken willen. Dan is het natuurlijk leuk om ze te verrassen met een kleinigheidje in de vorm van mooie tafeldecoratie. Als je graag knutselt, kun je een mooi geschreven naamkaartje op tafel leggen of als je van groen houdt, leg je een klein dennentakje met een mooie strik op het bord. Je kunt ook pralines zelf maken en die mooi op een etagère presenteren. Als je er maar plezier van hebt!

 

Met mooi vormgegeven naamkaartjes zet je de puntjes op de i

5. Laat ruimte over

Een mooi gedekte tafel is prachtig, maar de decoratie moet het eigenlijke doel niet overstemmen: het gezamenlijk eten. Alle gasten willen elkaar zien – zet dus liever geen enorme kaarsenhouders of kransen midden op tafel. Iedereen moet voldoende plek hebben om zijn wijnglas neer te zetten en het bestek neer te leggen. Een kleine tip: bied je gasten voor het eten aan om jouw zelfgemaakte tafeldecoratie voor ze te bewaren. Op die manier heeft iedereen genoeg plek om te eten en te drinken en wordt het een geslaagde avond.

 

Bij het kerstdiner is het belangrijk dat je naast alle decoratie nog genoeg plek hebt

 
Dus: als het buiten langzaamaan koud en donker wordt, er binnen kaarsjes branden en het heerlijk naar koekjes ruikt, maak het dan gezellig thuis! Wij wensen jullie fijne feestdagen!