home24 heeft vele gezichten waarachter interessante verhalen schuilgaan: uiteenlopende gebruiken, passies en nog veel meer. Eén van die gezichten is dat van Tara Liz Meehan. Haar moeder is Française, haar vader Amerikaan en in haar familie spelen beide culturen een rol. In de aanloop naar Thanksgiving op 25 november 2021 nam ze voor ons de tijd over de feestdag, de tradities en de Amerikaanse lifestyle te vertellen. Natuurlijk horen we ook wel traditioneel Amerikaans eten er bij Thanksgiving geserveerd wordt. Veel plezier!
T: Ik werk in het SEO-team als taxonomy-manager. Dat betekent dat ik voor de architectuur van onze webshop verantwoordelijk ben en hoe we onze catergorieën structureren. Sinds een jaar houd ik me ook meer bezig met data-architectuur en hoe we onze productdata nog beter kunnen organiseren.
T: Ik ben opgegroeid in Nantes, in het westen van Frankrijk maar mijn vader komt oorspronkelijk uit New York. Hij is leraar Engels en ook zijn de cultuur en taal waren bij ons thuis altijd aanwezig. Ook is hij lid van een grote Amerikaanse gemeenschap in Nantes en Thanksgiving is een feestdag die we altijd samen vieren. Zelfs als we het op de echte dag niet redden, vieren we Thanksgiving.
Met Thanksgiving gaat het er in mijn familie altijd om anderen uit te nodigen en samen met hen te eten. Daarom zijn op deze dag altijd veel gasten bij ons uitgenodigd. En er was altijd een Thanksgiving-viering op de scholen waar mijn vader lesgaf. Dan gebeurde het al snel dat we met meer dan 50 mensen aan een lange tafel met vele kalkoenen zaten. In 2017 kon ik Thanksgiving bij mijn tante en haar gezin vieren in de VS. Dat was een bijzondere ervaring voor mij.
T: Thanksgiving herinnert aan vroeger toen verschillende bevolkingsgroepen in de VS samenkwamen om te danken. Het vindt altijd plaats op de derde donderdag in november en gaat terug op het Amerikaanse verhaal altijd op wederzijdse hulp te kunnen rekenen. Voor mij betekent Thanksgiving dat mensen onafhankelijk van herkomst en geloof een moment samen delen waarvan ze genieten.
T: Ja, het is inderdaad een goedgevuld dagprogramma. Voor degenen die zich met het eten bezighouden, begint de dag om 8 uur 's ochtends in de keuken. Normaalgesproken wordt er al om 4 uur 's middags gegeten dus moet alles op tijd klaar zijn. Ten eerste omdat het in deze tijd van het jaar altijd al behoorlijk vroeg donker is maar ook omdat het op deze dag gewoonte is om om 17 of 18 uur American Football te kijken in de woonkamer. Het diner bestaat uit verschillende gerechten die allemaal tegelijkertijd op tafel geserveerd worden als een groot buffet waar iedereen zich naar believen kan bedienen. Daarna is er ook altijd nog een dessert. Degenen die op deze dag nog werken, ontbijten en lunchen eigenlijk nauwelijk en bewaren zo de grootste honger voor het avondeten.
Tip: voor wat licht in de duisternis van deze tijd van het jaar kun je je woning met lichtsnoeren versieren of kaarsen en lantaarns neerzetten. Ook een haard maakt het supergezellig.
T: Voordat we gaan eten, bezinnen we ons met een dankwoord volgens de traditie van Thanksgiving. Dat duurt een aantal minuten en heeft geen religieuze betekenis. Mensen die bijvoorbeeld katholiek zijn, zoals mijn familie, doen ook nog een tafelgebed. Traditioneel spreekt iedereen om de beurt hardop uit waarvoor hij/zij dankbaar is. Dat kan er soms emotioneel aan toegaan omdat niet alle familieleden het gewend zijn openlijk over gevoelens te praten en dan komt alles er met Thanksgiving in één keer uit.
T: Anders dan in Europa zijn er in de VS weinig feestdagen waarop Amerikanen niet werken. Er zijn maar twee feestdagen per jaar en dat zijn Thanksgiving en Kerstmis. Het typische Amerikaanse leven verloopt in sneltreinvaart zonder maar een minuut adempauze te nemen. Zo zouden Amerikanen bijvoorbeeld nooit een twee uur durende lunchpauze nemen met collega's maar eten ze snel een boterham achter hun computer om snel weer door te werken. Op Thanksgiving is iedereen uiterlijk om 3 uur 's middags thuis en ook geldt de ongeschreven regel dat geen baas na 6 uur nog een email stuurt. En dat maakt het voor mij zo bijzonder: met Kerst maar ook met Thanksgiving bewegen Amerikanen hemel en aarde om hun familie te bezoeken en samen te zijn.
T: De decoratie is typisch herfstachtig met kleine sierpompoenen, dennenappels, kaarsen en gekleurde bladeren.
T: Ik woonde in 2017 zes maanden in de VS bij mijn tante en haar vier kinderen. Met hen beleefde ik ook mijn eerste Thanksgiving in New York, ver van mijn directe familie, wat me het meest is bijgebleven.We bereidden en Dinner voor 15 personen voor; dat was een enorme inspanning. Ik kon het een en ander afkijken van mijn tante aangezien zij de gerechten op een andere, traditionele wijze bereidde. Ze gebruikte ook andere ingrediënten en keukenspullen. Waar ik zelf bijvoorbeeld nooit op zou zijn gekomen, was een snufje suiker in de rapenpuree ('mashed turnips'), waardoor de bittere smaak verdween. En aardappelpuree maakten we niet gewoon met een aardappelstampermaar met een elektisch apparaat, wel zo gemakkelijk als je voor 15 mensen kookt.
T: Natuurlijk de gevulde kalkoen die traditioneel met braadjus wordt opgediend; de 'gravy'. Bijgerechten zijn onder anderen aardappels in allerlei verschijningsvormen. Bijvoorbeeld brown mashed potatoes, sweet potatoe casserole met marshmallows, rapenpuree (mashed turnips), gegrilde groente met pecannoten en cranberries, gevulde champignons, spruitjes en groene bonen (green bean casserole). Als dessert is er aardappelbrood (fluffy potatoe rolls) en traditioneel een pompoentaart. Daar moet je van houden want dat is ontzettend zoet. Eigenlijk kan ook elke andere taart zoals appeltaart of pecan pie. Een goede wijn maakt de maaltijd compleet.
T: Als vegetariër hoef je niet te verhongeren want de bijgerechten alleen vullen voldoende. Als voorgerecht wordt vaak een lekkere pompoensoep (butternut squash soup) opgediend. In plaats van gravy sauce kun je cranberrysaus nemen.
T: Voor mij zijn de kalkoenvulling (stuffing) en de gravy sauce het meest kenmerkend voor een geslaagd Thanksgiving-diner want daarmee staat of valt de kalkoen. Daarom zijn dit mijn lievelingsrecepten voor een klassieke kalkoenvulling met brood en voor de gravy sauce. Succes bij het maken!
Ingrediënten:
Werkwijze:
Ingrediënten:
Werkwijze:
Smakelijk eten en Happy Thanksgiving!
Foto's: @Element5 Digital | @Kerstin Wrba | @Daniela Carducci | @Debby Hudson | @Priscilla Du Preez | @Virginia Simionato | @Jon Tyson | @Dilyara Garifullina | @Jed Owen