home24 - Meubles online kopen
209 resultaten voor

GordijnenMaak je huis gezellig met gordijnen

Ben je op zoek naar een beetje sfeer in huis maar weet je niet waar je moet beginnen? Met gordijnen kun je op een gemakkelijke manier de woonkamer gezellig maken. In iedere stijl en voor iedere smaak zijn er passende gordijnen. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

Welk soort gordijnen zijn er?

Gordijnen zijn er in alle soorten en maten. Dat komt goed uit, want je wilt natuurlijk iets hebben dat in de stijl van je inrichting past. Dat kunnen overgordijnen zijn die niet alleen de warmte binnen houden maar ook dienen als verduisterende gordijnen. Dit soort gordijnen passen goed in een landelijke sfeer of een retro inrichting. Heb je een moderne inrichting dan kan het zijn dat je houdt van een strakke vormgeving en dat wil je ook terugzien in je gordijnen. In dat geval zijn rolgordijnen het meest geschikt. Deze zijn bovendien verkrijgbaar als zonverduisterende gordijnen. Doordat je de rolgordijnen horizontaal kunt sluiten, laat je het licht binnen en de zon buiten.

  • Valletjes zijn gordijnen die maar een stukje van het raam bedekken en zo nieuwsgieruge blikken buiten de deur houden.
  • Overgordijnen met lussen vallen zijn ideaal als decoratie-element in een klassiek interieur. Omdat ze moeilijker opengaan dan wanneer ze aan een railsysteem zijn bevestigd, kun je ze het beste vastmaken met embrasses of een gordijnkoord met kwast.
  • Paneelgordijnen passen oed in een strak, modern interieur. Net als andere gordijnen zijn ze verkrijgbaar in verschillende soorten stoffen en dessins.

Verschillende gordijnstoffen

De meeste gordijnen zijn gemaakt van polyester. Het voordeel van deze stof is dat je het eenvoudig op lage temperatuur kunt wassen. Een andere eigenschap van deze stof is dat het voor veel verschillende soorten gordijnen gebruikt kan worden, met steeds een ander effect. Zo is er vitrage, een gordijn dat bekend staat om de doorschijnende eigenschappen. Vitrage is verkrijgbaar in traditioneel wit maar het is ook leverbaar in diverse andere effen kleuren of combinaties van verschillende tinten. Gordijnen die het midden houden tussen echt dunne, doorzichtige vitrage en gordijnen van zware stoffen worden ook wel inbetweens of inbetween-gordijnen genoemd. Dit zijn lichte gordijnen die je kamer een luchtige sfeer geven maar het zonlicht niet volledig buitenhouden. Dikkere overgordijnen houden het licht daarentegen wel helemaal buiten en zijn bijvoorbeeld gemaakt van polyester met een mooie fluwelen glans of een kleurrijk patroon.

Haal het beste uit je gordijnen

Bij het uitzoeken van de gordijnen is het natuurlijk de vraag hoe deze het mooist hangen. Over het algemeen kun je zeggen dat lange gordijnen het best tot hun recht komen in je woonkamer. Het is niet alleen sfeervol, je onttrekt ook de verwarming onder de vensterbank aan het zicht. Je kunt bij lange gordijnen kiezen tussen de gordijnen die net op de vloer liggen. Of je laat ze een paar centimeter boven de vloer hangen. Waar je voor kiest, hangt natuurlijk ook van je eigen smaak af. In sommige gevallen is ook de plaats van de gordijnen daarop van invloed. Als je gordijnen bijvoorbeeld in de keuken hangt, kan het helemaal niet praktisch zijn om deze tot de vloer te laten komen. In dat geval kies je voor korte gordijnen.

Kies een passende gordijnroede

Ook de gordijnroede is van belang en van invloed op het soort gordijnen dat je koopt. Kant en klaar gordijnen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar met een plooiband. Deze hang je met gordijnhaken aan de roede dicht tegen het plafond. Gordijnen met ringen hang je aan een zichtbare roede die bij je interieur past. Dat kan dus een houten zijn, maar ook een zwart metalen of zilverkleurig exemplaar.

De juiste afmetingen voor gordijnen

Heb je de keuze gemaakt uit de verschillende ophangsystemen? Dan is het nu tijd om te kijken welke maat gordijnen je nodig hebt. Want ieder soort vraagt om een andere meetmethode. De lengte van gordijnen met ringen meet je bijvoorbeeld vanaf de roede, terwijl overgordijnen aan een rail vanaf het plafond gemeten kunnen worden. In beide gevallen meet je dus vanaf het ophangsysteem tot aan de grond of de vensterbank. Haal daar ongeveer twee centimeter vanaf als je niet wilt dat de stof over de ondergrond sleept. Bij een gordijn met een plooi houd je er rekening mee dat je meer stof nodig hebt om de breedte van je raam ook helemaal te bedekken. Voor een plooi reken je anderhalf tot twee keer de breedte van je raam. Een enkele of dubbele plooi geeft je gordijn een luxueuzere uitstraling.
Klanten beoordelen home24 met 4,0 van de 5 sterren

gebasseerd op 3,893 reviews.

Download nu de home24-app


Alle prijzen zijn in euro's (€), inclusief BTW, maar exlusief verzendkosten.
Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA. Het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.