Styles & Stories

Trend alert: Ethno-chic

Wie smacht er niet wel eens naar vreemde culturen, andere esthetiek en bonte patronen, kleuren en vormen die we als globetrotter tijdens onze reizen ontdekken? Als je al eens in Afrika of Azië bent geweest, ben je waarschijnlijk al bekend met hun enorme variatie aan kleuren en patronen en de combinaties hiervan. Vaak denk ik: dat kan toch nooit bij elkaar passen! Dat felgele zigzagpatroon en dan die fijne, elegante bloemenprints? En toch, het gaat! De mode doet dit al heel lang voor. High-end labels zoals het modehuis Erdem of Valentino zijn koplopers als het gaat om het combineren van prints. Ze laten ons zien dat je je van top tot teen in verschillende patronen kunt kleden en er alsnog geweldig uitziet! Deze stijlmix heeft maar één regel: er moet een rode draad doorheen lopen.

Kleine accessoires als vazen of een versierde stoel kunnen al bijdragen aan de trendy etnische look

Dat is het grote voordeel van de Ethno-look. We combineren Aziatische huwelijkskasten in diep Marsala rood met Afrikaanse maskers en overtreffen het geheel met bont textiel zoals Perzische kelim kussens en een Marokkaans Beni Ouarain tapijt. Hoewel we gebruikmaken van verschillende culturele looks, is het toch een perfecte combinatie! Een inrichting in Ethno-stijl begint bij de herbezinning over en het ontdekken van vergeten tradities. Culturele saamhorigheid en het waarderen van handwerk zijn trends die zich willen onderscheiden van de massale commercialisering. Folkloristische elementen en traditionele patronen en kleuren geven je inrichting een persoonlijk tintje, zetten accenten en verspreiden een globetrotter-charme. Een mooi kussentje in prachtige Indische kleuren en patronen kan je bankstel al oppeppen. Marokkaanse tapijten en Oriëntaalse kelims zijn op dit moment dé trend en maken je woning gezellig en stijlvol.

Onze topfavorieten

1. Textiel met Ikat-print

Ikat is een speciale weeftechniek, waarbij het garen voor de verwerking gedeeltelijk geverfd wordt. Het begrip stamt uit het Maleisisch en betekent afbinden of omwikkelen. Tijdens het proces ontstaat weefsel met een eenvoudig strepenpatroon. Door gericht verven kan op bepaalde stukken echter een mooi geometrisch patroon worden gecreëerd. Bovendien is de Ikat-print al lang een succes in de modewereld en tovert deze de mooiste motieven op textiel!

2. Oriëntaalse tapijten

Oriëntaalse tapijten zijn op dit moment heel populair. Het aanbod is enorm! Perzische tapijten uit Iran en Afghanistan zijn de absolute klassiekers. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de bonte, plat geweven Kelims en hoogpolige tapijten, zoals de zachte Gabbehs. De verschillende creatieve patronen kennen geen grenzen en zelfs als je een steriele en minimalistische inrichting hebt, is een mooi Perzisch tapijt altijd een goed idee! Wie niet zo van bonte kleuren houdt, kan bijvoorbeeld kiezen voor een Marokkanse Beni Ouarian. Dit tapijt is vernoemd naar een nomadische Berberstam, geweven van onbehandelde crèmewitte wol en met bruine, grijze of zwarte geometrische patronen, meestal ruiten, versierd. Ze blinken uit door dit minimalistische patroon en de aangenaam zachte textuur.

Het Marokkaanse Beni Ouarain tapijt is een geliefde designklassieker onder de Oriëntaalse tapijten

3. Aziatische meubels

Of het nu een Chinese huwelijkskast, Indische tafels van handgeschilderd mangohout of een Oriëntaalse hocker van keramiek is: Aziatische meubels zijn altijd een eyecatcher en accentueren elke woning op een bijzondere manier. Wat fantastisch is: je hoeft geen rode draad te hebben en er niet op te letten dat het meubelstuk in dezelfde stijl is als de rest van je inrichting. Het kan prima alleen in scène gezet worden en siert daardoor je meubilair!

 4. Jungle-gevoel

Geen plek voor een zebra, olifant of tijger? Fout! We brengen de jungle en de brede Afrikaanse steppe aan huis. En wel met dierenprints en tropische patronen. Denk hierbij aan een klein decoratief element, zoals een bonte poef of een lamp in overdadig design met een olifant als standaard. Waar je ook voor kiest, zelfs kleine veranderingen kunnen een ‘’wilde’’ charme verspreiden. Kleine tip: wie niet meteen een Aziatische huwelijkskast of een olifantenlamp in huis wil halen, kan ook beginnen met exotische materialen als bast of bamboe. Bijvoorbeeld met een wasmand of een kleine sieradendoos. Die zetten ook mooie accenten, maar zijn iets minder opvallend.

Een paar Afrikaanse maskers zorgen al voor een wilde flair in je huis