Styles & Stories

Trend alert: donkerblauw

Blauw is de lievelingskleur van heel veel mensen. Dat is eigenlijk niet gek, want blauw staat voor rust, harmonie en standvastigheid – alle dingen, waar we naar smachten. Het kleurenpalet van blauwe tinten is oneindig. Enkele voorbeelden zijn: een zacht lichtblauw, een verfrissend hemelblauw en intensieve, donkere tinten die vooral in de winter heel populair zijn.

Hoe donkerder het blauw, des te groter het ontspannende effect. Nog een voordeel: een heel diep donkerblauw, dat al bijna zwart lijkt, komt erg elegant en vernieuwend over. Overigens was ultramarijn in de tijd van Vincent van Gogh erg waardevol. Het zeldzame pigment was zelfs duurder dan goud!

 

Een likje blauwe verf aan de muur

Vaak lees je dat donkere kleuren de ruimtes kleiner laten lijken. Dat klopt echter maar tot op zekere hoogte. Als je maar een klein oppervlak verft of een muur met een raam donkerblauw verft, blijft het ontspannende effect behouden. Bovendien verschaffen donkerblauwe tinten een gevoel van geborgenheid. Des te meer reden om ruimtes die voor ontspanning dienen, de slaapkamer en woonkamer bijvoorbeeld, te voorzien van een beetje blauwe kleur.

 

Als je een donkerblauwe muur met de juiste meubels combineert, komt de ruimte niet meer donker, maar juist elegant en verfrissend over

Let wel op: in tegenstelling tot andere kleuren geeft blauw de ruimte een koeler effect. In de slaapkamer willen we dit meestal wel, omdat het fijn is om in een koelere ruimte te slapen. In de gezellige woonkamer daarentegen moet het juist gezellig en warm zijn. Het donkerblauw aan de muren moet ons ook net uit het veld slaan, want daar worden we namelijk melancholisch en lui van.

Wil je je muur donkerblauw verven, maar ben je bang dat de ruimte te donker en koel overkomt, kies dan voor een kleur met een rood tintje, bijvoorbeeld violet – dat maakt het geheel meteen warmer en knusser.

Overigens: blauw is uitstekend geschikt voor de werkkamer, omdat het de concentratie en het creatieve denken bevordert.

 

Het geheim is de juiste combinatie

Als je ervoor kiest om donkerblauwe nuances in je woning te integreren, is het gewoon een kwestie van goed combineren: massief houten meubels in warme tinten maken de ruimte minder koel en creëren een interessant contrast.

Met passende accessoires heb je ook genoeg mogelijkheden om donkerblauwe ruimtes een beetje warmte te geven. Met accessoires en textiel in wit creëer je een maritieme look. Als je niet zo van contrasten houdt, maak dan gebruik van elegante crèmekleurige en beige tinten.

 

Met elegant gebogen meubels, goudkleurige accenten en een donkerblauwe muur creëer je een mondaine, chique sfeer

Een mondaine look krijg je door grijze tinten zoals antraciet en grafietgrijs met donkerblauw te combineren en met koper- of goudkleurige schalen, vazen of lampen accenten te zetten. Voorkom dat de look te streng wordt en kiest voor zachte materialen als fluweel of wol.

Om je badkamer in een junglestijl in te richten kun je smaragdgroen badtextiel met petrolblauwe tegels combineren. Met accessoires in roze of oranje kun je leuke contrasten zetten.

 

Wie niet bang is opvallende contrasten te zetten, kan kiezen voor rood of geel. Terwijl rood in combinatie met blauw maar heel beperkt ingezet moet worden, verspreidt geel samen met donkerblauw een vleugje Caraïbische flair in huis.

Je hoeft niet meteen de muren blauw te verven of alleen maar blauwe meubels aan te schaffen. Blauwe accessoires als kussens, dekens, vazen of schalen zijn al genoeg om je woning te updaten!

 

Mooi zonder veel poespas: klassieke bank in een krachtig middernachtblauw