Styles & Stories

PANTONE Color of the Year 2016

PANTONE verkiest sinds 2000 ieder jaar de kleur van het jaar. Voor het komende jaar werden voor de eerste keer twee kleuren benoemd: Rose Quartz en Serenity. Het gaat hier om een zachte rozetint en een luchtige blauwtint. Rose Quartz verschaft een gevoel van sympathie, terwijl Serenity – in het Nederlands ‘’kalmte’’ – voor rust en ontspanning zorgt.

In de zware tijden van tegenwoordig smachten we naar rust, zekerheid en gezelligheid. Serenity en Rose Quartz voldoen aan deze eisen. Ze demonstreren een natuurlijke balans tussen een warmer roze, dat je een tevreden gevoel geeft, en een koeler blauw, dat rust en harmonie verspreidt.

 

Een goed duo: Serenity zorgt voor rust en harmonie in huis, Rose Quartz verspreidt warmte en geborgenheid

Trouwens: het team van PANTONE bepaalt niet zomaar de kleuren – ze worden pas gekozen na jarenlang onderzoek. Er wordt onderzoek gedaan naar de manier waarop kleurentrends ontstaan, in hoeverre de betekenis van kleuren verandert en welk effect kleuren op onze manier van denken hebben. PANTONE begint al zo’n twee jaar voor de bekendmaking van de kleur van het jaar met zoeken naar de juiste kleur. En dat doen ze in allerlei soorten industrieën. Zo hebben de onderzoekers van PANTONE bijvoorbeeld ontdekt dat roze en lichtblauw vooral in de auto-industrie, het interieur en bij cosmeticaverpakking steeds meer van betekenis worden.

 

ROZE EN LICHTBLAUW HETEN NU: ROSE QUARTZ & SERENITY

 

Rose Quartz en Serenity staan ook voor het opheffen van het scheiden van geslachten (‘’Gender-bending’’). Vroeger associeerden we roze altijd met kleine meisjes, maar tegenwoordig dragen ook mannen wel eens roze jassen. Steeds meer vrouwen werken en tweeslachtige modellen zijn niet meer zeldzaam.

Hetzelfde weerspiegelt zich in de inrichting: roze vind je nu niet alleen maar in een meisjeskamer, maar ook in een volwassen en zelfs mannelijke woning. Het decente Serenity-blauw maakt het geheel iets rustiger, zonder de luchtige pastelkleurige wereld te doorbreken. Een heel harmonisch duo, waar we heel verliefd op zijn!

 

Hemels bed: hoofdeinde in zacht roze, beddengoed in rustig blauw