Styles & Stories

Less is more – minimalisme

minimalismus_header-960x480

Less is more! Dat heeft het minimalisme hoog in het vaandel staan. Wij laten je zien hoe je een minimalistische look creëert.

Staat het voorjaar voor jou in teken van hoop en vastberadenheid? Probeer jij je tijdens deze periode ook te bevrijden van de ballast die zich heeft opgestapeld tijdens de afgelopen winter? Fantastisch, want dan is een vleugje minimalisme in huis halen de perfecte keuze!

Doordat een minimalistisch interieur zich tot een absoluut minimum aan meubels en decoratie beperkt, creëert het een sfeer van structuur en duidelijkheid – exact waar je naar op zoek bent tijdens het voorjaar.

Het begint allemaal met een nette en geordende ruimte!

Minimali… wat?

Minimalisme heeft zijn oorsprong in de architectuur van de jaren ‘20 en wordt gekenmerkt door strakke, geometrische lijnen en het ontbreken van decoratie. In een minimalistisch interieur zetten voornamelijk strakke, kubieke vormen, gladde oppervlakken, ingehouden kleuren, hoogwaardige materialen, weinig decoratie en een functionele inrichting de toon. En omdat alle aandacht op weinig meubelstukken is gericht, geldt hier vooral de regel “kwaliteit boven kwantiteit”.

Vermijd vooral chaos, rondslingerende tijdschriften en onnodige rommel. Deze zijn namelijk de aartsvijanden van het minimalisme. Het is belangrijk dat er een zekere mate van orde heerst in je woning, zodat je meubels tot hun recht kunnen komen en het middelpunt van je interieur vormen.

Scandinavisch minimalisme

Hoe minimalisme werkt …

Moet je dan een schoonmaakfreak zijn om met een minimalistisch interieur weg te komen? Helemaal niet! Strakke meubels met veel opbergruimte zijn je beste vriend op momenten waarop je niet in een schoonmaakbui bent. Berg alles gewoon op in je kast! Kleine tip: vergeet niet om je kasten zo nu en dan ook eens op te ruimen.

Verder is het ook raadzaam om zuinig om te gaan met accessoires en kleuren om de opgeruimde, overzichtelijke sfeer niet overladen met onnodige details. Hoog tijd dus om een grote schoonmaak te houden in de enorme hoeveelheden geurkaarsen, vazen en kleine schaaltjes die je tot nu toe hebt verzameld. Geef ze weg aan vrienden, het goede doel of verdien er nog een centje aan door je spullen te verkopen. Maar wees niet bang, je hoeft niet alle decoratie de deur uit te doen. Een paar met zorg uitgekozen stukken geven een strakke omgeving juist een persoonlijk tintje.

 

Lampen en vloerkleden

Door op de juiste gebruik te maken van lampen en vloerkleden, geef je een warme en gezellige uitstraling aan elke ruimte. Daarbij is een combinatie van direct en indirect licht optimaal. Meerdere kleine lichtbronnen maken een minimalistisch huis lekker knus. Vooral lampen met een koperlook zijn hiervoor bijzonder geschikt.

Voor je vloeren is alles toegestaan. Vooral kleurrijke, opvallende vloerkleden doen het goed als eyecatchers, door het kleuraccent die ze aan je ruimte toevoegen. Heb je liever een neutrale vloer – of is de rol van eyecatcher al weggelegd voor een ander meubelstuk – dan kies je beter een kleur of patroon dat goed samengaat met de rest van het interieur.

Wie zijn huis dan nog steeds te kil vindt, kan met houten meubels een té steriele sfeer tegengaan.

Extra pluspunt: meubels met duidelijke nerven brengen tegelijkertijd natuurlijkheid in huis.

Hout geeft warmte

 Accessoires en schilderijen

Typisch minimalistische accessoires zijn grote schilderijen en moderne beelden. Figuren van stijlvol zilver en chroom onderstrepen de elegantie en ongenaakbaarheid van een minimalistische inrichting en ronden de look af. Daarentegen zijn kleurrijke onderdelen perfect om het nogal eentonige zwart-wit-grijs-kleurenspectrum van het minimalisme te doorbreken. Opvallende kleuraccenten zijn dus vast en zeker toegestaan, want ze ontdoen je ruimte van strengheid en zorgen ervoor dat het geheel minder kil overkomt.

Grote schilderijen zijn perfecte blikvangers!

En ook schilderijen kunnen de sfeer in een ruimte warmer maken. Omdat we met het minimalisme de eenvoud der dingen vieren, kunnen we de schilderijen het beste op één punt aan de muur centreren en aan weerszijden veel witruimte overlaten. Neem “witruimte” trouwens gerust letterlijk op. Deze kleurkeuze voor muren en plafonds is in de meeste gevallen namelijk een no-brainer voor minimalisten. Niet omdat kleurrijke wanden niet zijn toegestaan, maar omdat wit de beste keuze is om je interieur, schilderijen en de minimalistische uitstraling tot hun recht te laten komen.

Extravagante lichtbronnen zorgen voor de juiste sfeer

Wist je trouwens dat minimalisme niet alleen betrekking heeft op architectuur en interieur? Sommigen passen het toe op alle terreinen van het leven. Bij hen betekent minimalisme een bijna lege kledingkast, weinig bezittingen, eenvoudige zelfgekookte gerechten en ga zo maar door. Kortom: alleen datgene doen, wat je plezierig en belangrijk vindt. En geef toe, zouden we dit af en toe niet allemaal eens moeten doen? Ontdoe jezelf van alle prullaria in het leven en concentreer je op de essentie, op wat ons écht gelukkig maakt!