Onze tips

Kleurenleer: welke kleur past bij jou?

living4media_11183325_HiRes-960x480

Kleuren reflecteren je karakter, maar je kan er tegelijkertijd ook een bepaalde sfeer mee scheppen. Je kunt je kleding elke dag aanpassen aan je humeur, maar bij het kiezen van een nieuwe kleur muurverf of meubilair geldt eerder het motto: “Bezint eer ge begint!”

De vier kleurenfamilies

Je goed voelen in wit – en hoe je deze kleur het beste combineert

Met wit speel je altijd op zeker, aangezien deze kleur altijd in de mode zal zijn. En met wat kleine ingrepen creëer je binnen een handomdraai de meest uiteenlopende looks. Zo zorgt de combinatie van een eentonig wit interieur met bijvoorbeeld verschillende glazen of accessoires voor een verfijnde en cleane look.

Combineer wit met natuurlijke kleuren en je krijgt een zachte en harmonieuze sfeer

Strakke, zwarte meubels zijn daarentegen goed om sterke contrasten neer te zetten en je interieur te voorzien van een moderne en elegante look.

Hou je van een speels en fris interieur? Kies dan voor kleurrijke blikvangers als een rode bank of een geel boekenrek. Deze accessoires voegen kleuraccenten toe aan je witte interieur, wat het geheel net een tikkeltje interessanter maakt. Het hoeven trouwens niet noodzakelijk felle en opvallende kleuren te zijn, ook met natuurlijke en zachte houttinten creëer je eenvoudig een erg uitnodigende look. Een mix van verschillende texturen helpt bovendien om een wit en steriel interieur wat gemoedelijker en warmer te maken.

Een wit interieur met hier en daar een spatje kleur

Warme kleuren – voor een gemoedelijke sfeer

In ruimtes waar je jezelf op je gemak wilt voelen, is het beter om voor warme kleuren te kiezen. Dat kan variëren van rood tot oranje en van geel tot geel-groen. En dit uiteraard in al zijn verschillende nuances.

Warme tinten krijgen bovendien niet voor niets het voorzetsel “warm”. Zo is namelijk gebleken, dat kamers die zijn ingericht in deze kleuren automatisch warmer aanvoelen.

VERHOOG DE KAMERTEMPERATUUR MET WARME KLEUREN

Donkere, warme kleuren als bordeauxrood laten ons tot rust komen en hebben een kalmerend effect. Heldere, warme kleuren zoals een sterk oranjerood of fel geel worden beschouwd als stimulerend en activerend en zijn daarom bijzonder geschikt voor ruimtes zoals je bureau of de muur achter je werkplek.

Een kleine tip: Deze kleuren werken ook voor grotere meubels, zoals bijvoorbeeld een opvallende felgekleurde fauteuil.

Geel als de zon

Deze vrolijke en vriendelijke kleur maakt ons alert en creatief en zorgt zelfs voor een optimistischere kijk op de wereld. Het is vooral van belang goed op te letten voor welke tint je kiest. Zo zorgt een zonnig geel namelijk voor een zomerse stemming, terwijl een delicate en zachtere geeltint elke ruimte optisch groter doet lijken.

Een geel interieur is een zonnig interieur

Kleurencombinaties met geel zijn lastig, want naast geel lijken sommige kleuren al snel erg donker. Wees dus bijzonder voorzichtig met het gebruik van geel in kleine ruimtes! Kleuren die heel goed samengaan met geel zijn pasteltinten en zwart of wit.

Rood – de kleur van de liefde

Rood is de warmste kleur en symboliseert liefde, passie en vastberadenheid. Afhankelijk van de kleurnuance kan het ook modern, traditioneel, rustiek of tijdloos overkomen.

Zet je verwarming maar uit. Muren en accessoires in rood zorgen voortaan voor de nodige warmte in huis

Een rode muur zorgt voor een intieme sfeer. Warme roodtinten bevorderem bovendien het welzijn en kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met de zogenaamde ‘niet-kleuren’ wit en zwart en de zuivere kleuren geel en blauw.

Oranje – de kleur van energie

Oranje staat voor levensvreugde, gezelligheid en vitaliteit en past prima in elke woning. Aangezien oranje nogal snel dominant kan overkomen, combineer je dit het beste met neutrale tinten. Hoe feller het oranje, hoe minder je ervan nodig hebt!

Oranje is een dominante kleur die je slim moet inzetten

Afhankelijk van de ruimte en hoe je oranje gebruikt, kan het worden toegepast op veel verschillende manieren. Zo stimuleert deze kleur bijvoorbeeld de eetlust, waardoor het de ideale keuze is voor ruimtes zoals de keuken of de eetkamer.

Koude kleuren – voor een vleugje verfrissing

De koude helft van het kleurenspectrum, variërend van lila en paars tot blauw en turkoois, heeft over het algemeen een ontspannend en verfrissend effect op je interieur. Deze kleuren doen het vooral goed in kamers met veel natuurlijk zonlicht.

Dit is er de reden voor dat vakantiehuizen in warme landen meestal in een koele kleur zoals lichtblauw of mint geverfd zijn.

KOELE KLEUREN VOOR EEN ELEGANTE LOOK

Wist je dat koude kleuren ook helpen bij de optische verbreding van een ruimte? Wanneer je dus een kleine kamer groter wilt laten lijken, is het raadzaam om voor een koele muurkleur te kiezen.

Het is overigens ook aan te raden om je muren en trappen in een kouder kleurtje te verven, dan om er een groot project van te maken en je meubilair onder handen te nemen. Een koude muur- of trapkleur geeft elke ruimte namelijk een bijzondere dromerige uitstraling.

Het tegenovergestelde effect wordt dan weer bereikt door grote meubelstukken in diep blauwe kleuren. Wanneer je nog steeds op zoek bent naar een eyecatcher, kun je beter kiezen voor kleinere accessoires zoals vazen, krukken of bijzettafels in koude kleuren. Dit geeft een heldere en frisse uitstraling aan je interieur.

Paars – de kleur van de adel

Paars staat voor fantasie, magie, egoïsme, ijdelheid en eenzaamheid en is opgebouwd uit kalme blauwe en extravagante rode tinten. Deze mix maakt van paars een exotische kleur, die een inspirerend en motiverend effect heeft.

Verwen jezelf met een aantal paarse elementen

Aan de muur zorgt een krachtige paarse tint voor een elegante en romantische sfeer, zonder dat deze zich opdringt naar de voorgrond. Paars kan dramatisch of juist heel subtiel in de ruimte ingezet worden, afhankelijk van de diepte van de tint.

Blauw – zoals de hemel en de zee

Blauw staat symbool voor harmonie, tevredenheid en loyaliteit. Deze koele kleur werkt bijzonder rustgevend – bijna meditatief – en is dus een uitstekende keuze voor de badkamer, slaapkamer of keuken.

Blauw staat voor harmonie, tevredenheid en loyaliteit

Blauw gaat trouwens ook erg goed samen met andere kleuren, waardoor elke kleurencombinatie voor een verrassend effect zorgt in je interieur. Zo kan bijvoorbeeld een gele kist tegen een blauwe muur je ruimte onmiddellijk een vrolijkere uitstraling geven.

Groen geeft hoop

Groen representeert harmonie, het leven, vernieuwing, natuur en de lente. Aangezien groen een rustgevende kleur is, is deze geschikt voor alle ruimtes.

Groen geeft een flinke dosis energie aan je interieur

De combinatie van een felgroene muur met vintage meubels in natuurlijke houten kleuren zorgt voor een verrassende woonsfeer. En vooral in combinatie met wit, geeft groen een flinke dosis energie aan je interieur.