Accessoires

Je gang oppeppen

201508hallway-design_header11

Ik houd van gangen. Ja, ook van die langgerekte gangen die al snel acht tot tien vierkante meter van je woonoppervlak in beslag nemen. Deze ruimtes hebben een eigen leven, wat ze tot iets bijzonders maakt. Je kunt hier meer mee doen dan je denkt! Bij deze 10 tips voor spannende decoratieve ideeën voor kleine en grote gangen.

1. Thuiskomen

De entree is zelden zo groot als een kamer. Het is dan ook een echte uitdaging om deze gezellig in te richten. Een kleine tafel of smalle commode past echter in bijna iedere gang. Iets dat je welkom heet en zegt: alles is goed, je bent nu thuis! Voeg hier een persoonlijk tintje zoals een bos bloemen of een souvenir aan toe en de make-over is begonnen.

2. De garderobe opfrissen

Een gang is in de eerste plaats functioneel. Hier horen een kapstok en een schoenenrek thuis. Maar dat betekent niet dat het een mengelmoes moet worden. Wees een beetje creatief met je garderobe: varieer de hoogte van de kleerhaken, gebruik een ladder om jassen aan op te hangen, of gebruik wijnkisten als schoenenrek.

Garderobe in eenvoudig Skandi design

3. Spelen met spiegels

Een spiegel in de gang is niet alleen een goed idee voor een laatste blik voordat je de deur uitgaat. Hij reflecteert licht en breekt de zichtlijn die een lange ruimte normaliter buisvormig laat lijken. De gang ziet er daardoor breder uit. Vooral op plekken waar twee gangen zich kruisen, zijn spiegels een goed idee.

4. Een statement maken

In kleine gangen geldt: less is more. In plaats van gebruik te maken van veel kleine details, kun je beter je favoriete accessoire in scène zetten. Bijvoorbeeld een extravagante hocker, een bijzondere wandlamp, een bont schilderij of iets geks dat je ooit op een vlooienmarkt hebt gevonden. Het juiste Statement Piece nodigt uit om langere tijd in je gang te vertoeven.

Zo wordt een commode met zelf gedecoreerde dozen een blikvanger

5. Ruimte voor contact

Een gang is een verbindingspunt. Dat zorgt er natuurlijk voor dat je elkaar hier regelmatig tegen het lijf loopt. Om terloopse gesprekken op de gang uit te laten monden in een goed gesprek, zou je eens over zitplaatsen kunnen nadenken. Smalle banken, hockers of oude kisten bijvoorbeeld zijn optimaal geschikt voor een gesprekje met familieleden of huisgenoten.

6. Verhalen vertellen

Lange gangen vragen erom hun lengte op te merken en te erkennen! Speel met de breedte van deze ruimte en vertel hiermee een verhaal. Als je foto’s of anischtkaarten ophangt, orden ze dan chronologisch. Als je een boekenkast neerzet, rangschik de ruggen van de boeken dan naar kleur. Op een smalle wandkast presenteer je jouw collectie schoenen (natuurlijk gepoetst), hoeden of wat je verder nog verzamelt. Varieer de hoogte van de kasten en geef het geheel hierdoor een wow-effect. Zelfs lange gangen zullen nooit meer saai zijn.

Met een verzameling afbeeldingen in je gang vertel je je eigen verhaal

7. Een fris behang

Wat je in de woonkamer zelden durft, kun je in de gang uitproberen: bonte lopers, sierlijsten en buitengewoon behang geven een speciale touch. Door patronen te gebruiken – als ze niet te donker of chaotisch zijn – lijkt de gang breder en verdwijnt de tunnelvisie. Begin eerst met één wand, zodat het door al die motieven niet te druk wordt, en bekijk daarna of het nodig is om verder te gaan op andere wanden.

8. Lichtdesign

Wanneer krijg je nou de kans om drie of vier lampen achter elkaar te hangen? Juist. In een gang kunnen hobbykunstenaars zich helemaal uitleven! Wandlampen, plafondlampen of zelfs een kroonluchter: als je ze op een creatieve manier ophangt, zorgt dat voor bijzondere accenten en kun je op die manier de ruimte ook zonder meubels “aankleden”.

9. De hoogte opzoeken

Door de vaak langwerpige vorm van gangen, dwaalt de blik al gauw naar boven. Waarom zou je dan het plafond en de ruimte boven de deuren niet ook gebruiken? In hoge ruimtes kun je met behulp van een katrol je racefiets snel en makkelijk onder het plafond hangen. Decoratie als oude sporttoestellen, posters of een potsierlijk gewei doen het ook aan hoge plafonds tamelijk goed.

Je fiets gewoon aan de muur hangen: het is plaats besparend en tegelijkertijd een optisch highlight

10. De breedte benutten

Ben je één van de gelukkigen die een brede gang heeft? Dan moet je zeker gebruikmaken van deze kans. Een klein bureau, een leeshoek of zelfs een bankstel veranderen – mits ze handig geplaatst zijn – een gang in een extra leefruimte. Al is het maar een inklapbare bistrotafel met twee barkrukken: benut iedere centimer van je gang en hij zal het je in dank afnemen!

Wie echt veel ruimte heeft, kan een extra plek om te kletsen, lezen etc. creëren.