Accessoires

In de spotlight: matrassen

Of je nou op je rug, op je buik, rustig of onrustig slaapt, iedereen heeft zijn eigen slaapstijl en –ritme. Om een goede nachtrust te hebben, moet de matras op jouw eisen afgestemd zijn. Maar om eerlijk te zijn: er bestaat geen perfect matras. Jouw optimale matras moet je eerst uitproberen. Zodat je de matras vindt die bij jou past, zetten we hier de belangrijkste eigenschappen van verschillende soorten op een rijtje.

 

Het elegante boxspring-systeem voor elk gewicht

Boxspring-systemen hebben niet één, maar twee matrassen. De onderste laag bestaat uit een box met binnenvering, die de lattenbodem vervangt. Daarop ligt de matras, die ofwel ook een binnenvering heeft ofwel van schuimstof is. Als je het nog comfortabeler wilt, kun je zelfs nog een zachte topper op de matrassen leggen.

 

Natuurliefhebbers houden van futons

Voor natuur- en Japanliefhebbers zijn futons een overweging waard. Oorspronkelijk zijn ze van katoen gemaakt, maar nu hebben ze ook vaak een vulling van paardenhaar en kokosvezels. Ze zijn wel redelijk hard en geven vocht niet goed af. Dat kan een probleem worden als je ’s nachts veel zweet. Bovendien moet een futon regelmatig gerold worden, zodat hij niet hard worden. Afhankelijk van de grootte van het matras is dat geen makkelijke opgave, maar wel een ingreep die loont.

 

De allrounder: binnenveringsmatrassen

Binnenveringsmatrassen zijn de klassiekers. Vooral de moderne variant met pocketvering, waarbij de veren in afzonderlijke tasjes ingenaaid zijn. Ze hebben een hoge puntelasticiteit en zijn daarom zeer flexibel. Daarbij zijn ze ook nog eens relatief goedkoop en zijn door hun goede ventilatie zeer geschikt voor mensen die veel zweten. Nadelen zijn dat ze warmte minder goed opnemen en dat er – vooral bij producten van mindere kwaliteit – kuilvorming kan ontstaan. Al met al een goede allrounder onder de matrassen!

 

 

Deze berg aan matrassen is behoorlijk hoog, wat de meesten echter juist prettig vinden: zo sta je makkelijker op, omdat je heel rechtop op de bedrand zit. Een goede ventilatie en elasticiteit voor elke gewichtsklasse maken het elegante, maar niet heel goedkope totaalplaatje af.

Latexmatrassen voor mensen met een allergie

Latexmatrassen bestaan vandaag de dag nog maar zelden puur uit natuurlijk rubber, maar grotendeels uit synthetisch latex. Daardoor zijn ze duurzamer. Samen met een hoge puntelasticiteit en een goede lichaamsaanpassing bieden ook latexmatrassen een heel comfortabele nachtrust. Nog een voordeel in tegenstelling tot andere matrassen: de latexkern is minder vatbaar voor mijten. Desondanks moet de bekleding natuurlijk regelmatig gewassen worden. Let hierbij op overtrekken die je op een hoge temperatuur kunt wassen.

 

Matrassen van natuurlijk latex leiden vocht af en zijn nog duurzamer dan de gebruikelijke latexmatrassen.

Zachte koudschuimmatrassen

Schuimstofmatrassen hebben al lang niet meer de naam, goedkoop te zijn en overtuigen nu met een marktaandeel van ongeveer 80 procent. De relatief lichte matrassen van schuimstof
zijn erg ademend, hebben een goede lichaamsaanpassing en maken geen geluid als je je ’s nachts omdraait. Een voordeel voor degenen die veel bewegen in hun slaap.

 

De viscose-elastische modellen hebben een zeer goed ontwikkelde binnenkant. Het materiaal stamt uit een ruimteonderzoek, reageert op warmte en past zich daarom nog beter dan andere matrassen aan jouw lichaam aan. Dat betekent wel dat de kuilvorming een tijdje blijft bestaan als je je omdraait. In tegenstelling tot de andere schuimen, is de viscoseschuim beter geschikt voor rustige slapers.

 

Beste kwaliteit voor een fantastische prijs: dat is de koudschuimmatras mazzy

Goede schuimstofmatrassen herken je overigens niet aan de hoogte, maar aan het zogenaamde volumegewicht. Daaraan zie je de kwaliteit van de matras. Je deelt het gewicht van de matras (zonder bekleding) door het volume (in m3). Het volumegewicht moet minstens 30-40 kg/m3 bedragen; vanaf 50 kg/m3 slaap je op premiumkwaliteit. Des te beter de schuimstof, des te vormvaster en duurzamer je matras.

Lattenbodems, hardheidsgraden en onderhoud

Lattenbodems hebben, ook al wordt vaak anders beweerd, bijna geen invloed op de kwaliteit van je nachtrust. De meeste modellen zijn echter vaak te zacht en nemen de ondersteunende werking van de matras weg. Een eenvoudige, harde lattenbodem is dus de beste keuze. Pas bij gebroken of sterk gebogen latten moet je deze vervangen.

Goed onderhoud verhoogt de duurzaamheid van de matras

Eigenlijk zijn er 3 hardheidsgraden, van H1 tot H3, maar sommige fabrikanten hebben het tegenwoordig al over 5 hardheidsgraden. In principe is H1 bedoeld voor een lichaamsgewicht van 60 kg, H2 voor ongeveer 80 kg en H3 voor een lichaamsgewicht van meer dan 80 kg. Natuurlijk speelt ook de grootte en de verdeling van het gewicht op het matras een grote rol. Daarom dienen de hardheidsgraden eigenlijk als oriëntatie.

 

Ook goede matrassen hebben onderhoud nodig. Hierbij hoort onder andere het regelmatig draaien van het matras (minstens vier keer per jaar), voldoende ventilatie (niet helemaal toedekken met de deken) en natuurlijk het wassen van het overtrek. Als je je hieraan houdt, heb je zeker acht tot tien jaar plezier van een kwalitatief hoogwaardig matras.

 

Bij home24 vind je in vergelijking met andere shops een enorm aanbod aan matrassen en toebehoren als bedframes, lattenbodems, beddengoed en matrasbeschermers, helemaal naar jouw smaak. Ten slotte mag je niet vergeten dat jij de norm aangeeft voor een goed matras. Dat betekent: probeer de matras beslist uit! Je slaapgewoontes en voorkeuren zijn natuurlijk het belangrijkste bij het kopen van een matras die voor jou geschikt is. En als je niet meteen een beslissing kunt nemen, slaap je er nog een nachtje over!