Styles & Stories

De trendy materialen 2015/2016

Trends hoeven niet altijd in de regel nieuw te zijn. Soms wordt gebruikgemaakt van iets ouds dat nieuw geïnterpreteerd wordt. Precies dat gebeurt in 2015 met marmer, koper, fluweel en bamboe. Die trend is nog lang niet voorbij en zal nog zeker een jaar aanhouden.

Wij verklappen jullie waarom edel marmer, duurzaam bamboe, zacht fluweel en stijlvol koper onze favoriete materialen zijn.

Marmer – kostbaar, luxe en uniek

Marmer behoorde al in de 7e eeuw voor Christus tot de meest geliefde materialen. Een belangrijke reden was de exclusiviteit. Het is namelijk ontstaan door een eeuwenlang proces van moeizaam handwerk. Elk soort marmer bevat kalk uit de oerzee. De verschillende kleuren en aderen ontstaan door verschillende mineralen die onderdeel zijn van het proces en ervoor zorgen dat ieder stuk marmer een unicaat is.

 

Wit-grijs marmer heeft een elegant effect

 

Overigens: er zijn duizenden soorten en namen van marmer. Het is echter zo dat ieder land, iedere steengroeve en iedere exporteur de steen een nieuwe naam kan geven. Het bekendste soort marmer is de Carrara uit de Toscane.

Doordat dit soort koel, maar elegant is, kun je die het beste combineren met textielen in warme kleuren. Accessoires van koper passen ook altijd goed bij meubels van marmer. Wil je een urbane, coole flair creëren? Combineer de meubels dan met een zwart frame.

HET “WITTE GOUD”

 

Fluweel – klassiek, mondain en betoverend

De tijden waarin we bij fluweel alleen maar aan grote barokken banken en ouderwetse fauteuils denken, is voorbij. Fluweel heeft nu een nieuw imago: sinds de vorm van gestoffeerde meubels moderner geworden zijn, associëren we fluweel met hip en extravagant.

Het ‘‘Koningsmateriaal’’ is erg eigenzinnig. Als je er met je hand over strijkt, ziet de stof er heel anders uit en voelt ook anders aan. Je kunt kiezen tussen een zachter of harder fluweel en een lichte of donkere kleur.

Dankzij de moderne vormgeving hebben de paarse, fluwelen fauteuils alles behalve een ouderwets effect!

Aangezien licht glanzende fluwelen meubels, die sowieso al opvallen, de ruimte al snel overladen laten aandoen, is het belangrijk om op juiste combinaties te letten. Om ervoor te zorgen dat je woonkamer niet op een pompeus paleis in renaissancestijl gaat lijken, moet je vooral één ding in gedachten houden: less is more! Ga dus voor moderne meubels met een
terughoudend design – dat kan een rechtlijnige bank of een fauteuil in een decente kleur zijn. Op die manier heeft het materiaal genoeg ruimte om te stralen.

 

HET “KONINGSMATERIAAL”

 

Bamboe – natuurlijk, bijgroeiend en belastbaar

Bamboe ziet eruit als hout, maar dat is het niet. Het is verhout gras. Hoewel het over het algemeen heel duurzaam is, is de ecologische balans omstreden. Aangezien bamboe namelijk in de tropen en subtropen groeit, betekent dat grote vervoersafstanden en veel uitstoot van koolstof. Aan de andere kant vormt bamboe de grootste biomassa ter wereld, wat opweegt tegen de uitstoot van schadelijke stoffen. Bovendien groeit het gras heel snel en bij vermindering hoeven er niet meteen hele bossen gerooid te worden, zoals bij andere exotische houtsoorten.

 

Door het grafische behang komt de natuurlijke bamboe look van de schommelstoel perfect tot zijn recht

Bamboe is heel flexibel, vochtabsorberend en hypoallergeen. Daardoor is het een perfect alternatief voor hout en zorgt het door zijn warme kleur voor gezelligheid in de woning. Ook accessoires als cosmeticaboxen, handdoekenhouders en badmatten van bamboe vinden wij heel mooi!

Je kunt bamboe in principe op dezelfde manier combineren als je andere houten meubels. Een bijzonder warm en gezellig effect heeft het met wit. In de badkamer, waar die kleur meestal overheersend is, neutraliseert het de koelheid en zorgt het voor gezelligheid. Ook bij antraciet past het heel goed: licht bamboe voor donkergrijze muren geeft een natuurlijk accent en een behaaglijke sfeer.

HET “GRAS IN HET HOUT”

 

 

Koper – warm, elegant en stralend

Nieuw is deze trend niet, maar we raken gewoon niet uitgekeken op koperen accessoires en meubels met koperen elementen. Bovendien was koper in de jaren zeventig al heel populair. Een paar jaar geleden beleefde het opnieuw een opbloei en de trend is sindsdien erg vasthoudend.

Nieuwe kleurencombinaties met pastelkleuren zoals mintgroen en zacht roze verschaffen het materiaal een nieuw tintje en in combinatie met moderne vormen heeft het een elegant effect en verspreidt het warmte.

Koper heeft een elegant effect in combinatie met donkere kleuren en maakt de zachte pastelroze look iets volwassener

 

De verschillende soorten koper passen bij meerdere stijlen. Terwijl het in een minimalistisch interieur warme accenten creëert, zorgt het in Scandinavische woningen voor elegantie en zet het een contrast met retro meubels in decente kleuren. Als je een industriële inrichting hebt, kun je met koper een vleugje vintage creëren. Door oxidatie ontwikkelt onbehandeld koper namelijk een unieke patina, waardoor elk product een unicaat is.

 

HET “ROZEGOUD”