Styles & Stories

Dé trend: Retro-Chic van de jaren 70

 
Ze zijn weer terug, de jaren 70. Uitgerekend het tijdperk dat niet echt bekend staat om zijn elegante en modieuze hoogtepunten, is weer helemaal hip. Het was echt een wilde tijd toen. In 1969 begon de euforie over Neil Amstrong, die als eerste mens een voet op de maan zette, en in dat jaar vierden ook ongeveer een half miljoen mensen drie dagen lang feest op een akker bij Woodstock, het waarschijnlijk grootste festival allertijden.
 

Tegenwoordig denken we vooral aan hippies, disco, oranje muren en extravagante patronen. De designers van nu interpreteren het decennia echter vakkundig. Niet alleen kleding, maar ook de nieuwste meubels in die stijl zijn nu zo populair als vroeger de wijduitlopende broeken en hotpants.

 

Vrije liefde, flower power en patchwork: de hippie look

De hippiebeweging in de Verenigde Staten werd eind jaren zestig een fenomeen en stond onder andere voor ideaalbeelden als wereldvrede, vrije liefde en filosofie uit het Verre Oosten. Het effect hiervan merkte je nog tot in de late jaren zeventig.

Nauwe verbondenheid met de natuur, duurzame producten en zelf gestrikte kleding waren kenmerken voor de beweging. Ook patchwork en patronen die geïnspireerd waren op tradities van het Verre Oosten waren helemaal in.
 
Leef je dus helemaal uit bij het inrichting van je woning: die gerecyclede commode van de vlooienmarkt kun je bijvoorbeeld combineren met een Perzisch tapijt met paisleymotief. Je kunt kiezen voor onopvallende aardekleuren of spelen met felle rode, roze of blauwe tinten. Een en al bonte kleuren dus!

70_Patchwork_NL

Leef je dus helemaal uit bij het inrichting van je woning: die gerecyclede commode van de vlooienmarkt kun je bijvoorbeeld combineren met een Perzisch tapijt met paisleymotief. Je kunt kiezen voor onopvallende aardekleuren of spelen met felle rode, roze of blauwe tinten. Een en al bonte kleuren dus!
 

70_deko2

 

Popcultuur, massale consumptie en wijduitlopende broeken

Dankzij de popart van Andy Warhol is er geen grens meer tussen kunst en consumptie. In de jaren zeventig werd dit voortgezet en werden de kunststoffen gebruikt voor designs: ronde vormen, geometrische prints en de lavalamp, zonder twijfel hét symbool van de jaren zeventig. Kenmerkend zijn ook de booglampen met een poot van marmer.

Als je trouw wilt blijven aan de stijl, kun je het beste kiezen voor kleuren als feloranje, bruin, mosterdgeel en groen. Behang je muur in deze kleuren – begin eerst met één muur, voordat je de hele kamer helemaal opnieuw gaat behangen – met typische patronen en je waant je meteen in een jaren zeventig stijl. Soms is een klein highlight ook al genoeg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tafellampje met een kap in een markante oranje kleur of een deken met een retro patroon. Daar word je al nostalgisch van, en meer heb je eigenlijk niet nodig…
 

70_diy

Lange haren, parka’s en recycling: de contrabeweging

Natuurlijk vond er in de jaren zeventig ook een contrabeweging tegen de pop plaats. Als kritiek op de massale consumptie en het steeds meer weggooien van spullen ontstonden er veel kringloopwinkels. Als opvolger van de studentenbeweging droegen veel mannen lange haren en militairpakken om alternatief te zijn.
 

70_Sofa_NL

Gerecyclede meubels zijn daarom ook nog steeds het statement van de jaren zeventig. De momenteel trendy meubels van paletten zijn namelijk geen nieuwe uitvinding. Ze zijn niet echt prachtig, maar wel duurzaam. Massieve hoge kasten, dressoirs van zwaar eikenhout en functionele mediameubels voor de onontbeerlijke stereo-installatie werden door hun praktische nut veel meer gekocht dan bonte popart meubels en futuristische zithoeken.

Misschien vind je op de zolder of in de kelder nog wel een paar oude voorwerpen die je kunt oppoetsen en opnieuw kunt gebruiken. Door echte vintage meubels te combineren met retro-lampen lijken oude meubels weer nieuw.

70_Leuchten_NL

Disco, glitter en kuiven: de nieuwe glamrock

Halverwege de jaren 70 ontstond een nieuwe muziekstijl die vele jaren populair bleef: disco. Boney M., Studio 54 en John Travolta met kuif en wijduitlopende broek in de film Saturday Night Fever waren het modedesign van de maatschappij.

In je woning kun je deze stijl integreren door gebruik te maken van glitter en glamour. Met discobollen en grote, verlichte Hollywoodspiegels zet je de late zeventigerjaren stijl echt in scène. Je kunt ook gebruik maken van pailletten, bijvoorbeeld als gordijn, wandversiering of versierde sieradendoos.
 

70_Spiegel_NL

Goud en zilver zijn sowieso altijd kleuren die goed geschikt zijn als decoratie. Bijzonder goed zien ze eruit op een zwart gelakte commode. Het mag gerust extravagant en opvallend zijn, want bescheidenheid past niet bij de stijl. Glamour is het parool!
 

70s-last

Zoals ieder decennia waren ook de jaren 70 op politisch en maatschappelijk vlak zo complex als vandaag de dag. Toch zijn er een aantal typerende items ontstaan, die je meteen aan die tijd laten denken. Met die items kun je jouw huis binnen een handomdraai veranderen in een tijdmachine die je meteen terugbrengt naar de wilde jaren zeventig.