Onze tips

De perfecte zomersalade

Het perfecte gezelschap voor ontspannen barbecue avonden met vrienden en familie is een frisse salade. De klassieke pasta- en aardappelsalades kennen we ondertussen wel, dus laten we eens wat nieuws proberen! Wat dacht je bijvoorbeeld van een salade van de grill: heerlijke perziken in honing gemarineerd, knapperige bacon en pijnboompitten. Dat is onze zomersalade!

DE ESSENTIALS

Het recept:

Ingrediënten voor 4 porties:

3 rijpe perziken
100g vloeibare honing
1 snufje grof zeezout
200g bacon
100g pijnboompitten
200g veldsla
100g frisee sla
100g kropsla
100g ijsbergsla
1 tl suiker
3 el witte wijn azijn
6 el olijfolie
1 tl milde mosterd
Zout en peper

 

Alles binnen een oogopslag. De ingrediënten voor een zomerse salade

Bereiding:

Eerst was je de perziken en snijd je deze in schijven van 2cm. Hierbij snijd je de perzik rondom loodrecht tot de kern in. Met een kleine draaibeweging komen de beide helften nu eenvoudig los van de kern. In een schaaltje vermeng je de honing en het grof gemalen zeezout met elkaar en hier leg je de stukken perzik vervolgens een kwartiertje in. In de tussentijd snijd je de bacon in de gewenste grootte. Voordat beide ingrediënten op de grill komen, kan de salade voorbereid worden. Hiervoor moeten de veld-, frisee-, krop- en ijsbergsla eerst goed gewassen en gesneden worden. Het notige aroma van de veldsla harmonieert heel goed met de gegrilde bacon, de ietwat bittere smaak van de frisee versterkt het vruchtig zoete van de gegrilde perziken en de kropsla en knapperige ijsbergsla zijn verantwoordelijk voor de zomerse noot.

 

De gemarineerde perzik geeft deze salade zijn vruchtige zoetheid

Alle sla in een grote kom met elkaar vermengen. De vinaigrette kan nu doorgeroerd worden, maar zal pas aan het einde van de bereiding over de salade heen gegoten worden, zodat deze niet nat wordt. Nu los je het zout en de suiker op in de witte wijn azijn, aansluitend roer je de olijfolie om en voeg je de mosterd toe.
Nu kunnen de stukken perzik en bacon gegrilld worden. Hierna leg je deze op de salade, met de vinaigrette en de pijnboompitten even af garneren en het genieten kan beginnen!

 

Vers van de grill en op de salade: knapperige bacon

Het recept en de foto’s zijn van de prachtige Anne van Chèvre Culinaire.