Onze tips

Clean up your closet – stijlvol opruimen

closet_header-960x480

Wat je een jaar niet meer gedragen hebt, kan weg. Deze gouden regel is echt goed bedacht, maar desondanks is het moeilijk je hier aan te houden. Wij laten je zien, hoe je weer orde op zaken stelt in je allerheiligste.

In een chaotische kledingkast vind je simpelweg niets meer terug. Terwijl ontelbare basics je het zicht ontnemen gaan je echte schatten ten onder in donkere hoekjes, waar ze eindeloos wachten op hun grote optreden.

Genoeg is genoeg! Maar helaas, een kast ruimt zichzelf niet op. Niet gevreesd, opruimen is helemaal niet zo moeilijk. Wat je nu alleen nog maar hoeft te doen, is verder lezen. Dan gaat het namelijk bijna als vanzelf.

De voorbereiding

Het beste bedenk je van tevoren iets leuks wat je jezelf kunt geven als beloning voor het opruimen. En terwijl gewoon ergens beginnen meestal in een grote chaos eindigt, heb je structuur nodig: neem vijf verschillende dozen en schrijf hier het volgende op:

  1. Houden
  2. Weggeven
  3. Doneren
  4. Verkopen
  5. Weggooien

Trouwens: Als je een klusje moet klaren waar je geen zin in hebt, is een to-do list altijd een grote hulp. Want wanneer je een groot project opdeelt in kleinere stappen, behaal je ook meer kleine succesjes. Denk er dus over na, hoe je het project ‘’kast opruimen’’ indeelt. Het is het meest logisch om stap voor stap te werk te gaan. En als je dan ook nog leuke muziek opzet, ben je volledig klaar voor!

Het opruimen

Begin met je eerste plank en maak deze helemaal leeg.

Op het bed, de bank of de vloer is nu wel een chaos ontstaan, maar het positieve hieraan is dat je een begin hebt gemaakt! Nu haal je een voor een je kledingstukken uit de ontstane berg en gooit deze in de juiste doos. Alleen kleren uit doos nr. 1 krijgen later tenslotte toestemmig om terug in de kast te mogen.

En wanneer je het alleen maar niet voor elkaar krijgt, helpt groepsdwang misschien. Gezellig met je vrienden door je textiele jeugdzonden woelen , hier samen om lachen en besluiten wat weg kan. En na gedane arbeid blijven ze allemaal bij je eten.

Nu al je kledingstukken gesorteerd zijn, kun je degene die je graag wilt houden weer ordelijk gaan sorteren. Hele handige helpers hiervoor zijn kledinghangers: je hangt je kleren er overheen en opgeruimd zijn ze. Een paar weken later neem je nog ’s een kritisch kijkje en zul je zien dat je nog meer kunt missen dan je eerder gedacht hebt.

Oud wordt nieuw

Een beetje radicaal, maar zeer effectief: Koop een nieuwe kast. Want vaak is een te kleine kast met een verre van ideale indeling het grootste probleem.  Een extra voordeel van een nieuwe kast, is het feit dat je je oude nu wel uit zal moeten mesten en dit dus aan kan grijpen eindelijk een begin te maken.

TE WEINIG PLAATS? NIEUWE KAST!

Nog één ding…

We hebben allemaal ontelbare excuses, wanneer het erom gaat afscheid te nemen van onze geliefde kledingstukken. Maar er zijn een paar goede manieren waarop je jezelf om de tuin kunt leiden. Je kunt je kleding bijvoorbeeld uitlenen in plaats van wegdoen. Zo zijn ze in ieder geval uit het zicht en meestal vergeet je dan sowieso dat je ze überhaupt ooit had. En kledingstukken die je niet draagt, maar waar je toch niet zonder kunt leven, doe je in geheime doos nr. 6 en sla je op in je kelder of op zolder. Na een tijdje ben je deze compleet vergeten en bij je volgende verhuizing zul je zonder met je ogen te knipperen afstand van ze kunnen nemen.