Lattenbodems
Categorieën
MeubelsLattenbodemsHouten lattenbodemOprolbare lattenbodemsSchotelbodemsOok populair
Eenvoudige lattenbodemsVerstelbare lattenbodemsLattenbodems 90x200Lattenbodems 100x200Lattenbodems 80x200Lattenbodems 140x200Lattenbodems 120x200Lattenbodems 90x190 cmElektrische lattenbodemsToon meerFilter
Een goede lattenbodem zorgt voor zoete dromen
Bij de aankoop van een bed draait alles om het matras. Wat mensen daarbij nog wel eens vergeten is dat je ook de juiste lattenbodem nodig hebt voor een gezonde slaap. De lattenbodem is namelijk meer dan alleen een matrasdrager. Hij zorgt ook voor goede ventilatie: we zweten tenslotte allemaal als we slapen. Als het matras gewoon op de grond zou liggen, zou het gaan schimmelen. Daarom hebben we een lattenbodem nodig - niet de eerste de beste maar eentje die je zorgvuldig kiest.
Tips & meer voor je perfecte lattenbodem:
Wat voor soorten lattenbodems zijn er?
Veerhouten frame
Het veerhouten frame is de meest populaire lattenbodem en is geschikt voor allematrassen. Hij wordt meestal gemaakt van beukenhout of berkenhout, hoewel beukenhout de voorkeur, omdat het langer elastisch en stabiel blijft.
Schotelbodem
De schotelbodem bestaat uit afzonderlijke ronde ‘schotels’ die zowel naar boven als naar beneden veren en ook in alle richtingen kunnen bewegen. Ze passen zich perfect aan het lichaam aan, hoe je ook gaat liggen. Deze lattenbodem is bijzonder geschikt voor een latex- of koudschuimmatras.
Rollattenbodem
De rollattenbodem is, net als het veerhouten frame, van hout, maar de lamellen zijn star en worden samengehouden met kunststof- of textielbanden. De rollattenbodem is gemakkelijk op te bergen en te vervoeren, omdat hij snel opgerold kan worden. Een rollattenbodem is zeer stabiel en veert daarom minder goed.
Je ziet het, elke lattenbodem heeft zijn voor- en nadelen. Hier heb je het overzicht:
Soort lattenbodem
- Past zich goed aan het lichaam aan
- Luchtcirculatie mogelijk
- Geschikt voor elk matras
Voordelen
- Vering vooral in het midden
Nadelen
- Goedkopere uitvoeringen kunnen niet versteld worden
Veerhouten frame
- Duurder
Schotelbodem
- Schotels passen zich uitstekend aan het lichaam aan
- Vering tot aan de rand van het bed
- Niet geschikt voor elk matras
- Kan te zacht worden bevonden
- Duurder
Rollattenbodem
- Kan worden opgerold
- Voordelig
- Veert niet heel goed
- Niet geshikt voor elk matras
Goede lattenbodems - met uitzondering van oprolbare modellen - kunnen overigens zowel handmatig als elektrisch worden versteld. Een verstelbaar lattenbodem zorgt voor optimaal ligcomfort, in tegenstelling tot een starre lattenbodem.
Waar moet ik bij de keuze van een lattenbodem op letten?
De keuze van het lattenbodem is afhankelijk van het bedframe. Dus kijk daar naar voordat je een lattenbodem gaat kopen: hoe groot is het bed en welke lattenbodem-ondersteuning heeft het bedframe? Als het alleen steunhoeken heeft, kun je geen rollattenbodem gebruiken, omdat die doorlopende steun nodig heeft. Dwarsbalken daarentegen bemoeilijken het gebruik van elektrisch verstelbare lattenbodems.
Tip
Het enige bedframe dat geschikt is voor alle soorten lattenbodems is een bedframe met zijlatten voor de lattenbodem en een centrale draagbalk.
Welke lattenbodems zijn geschikt voor tweepersoonsbedden?
Tweepersoonsbedden hebben normaal gesproken een doorlopende lattenbodem. Pas vanaf een breedte van 160 cm heeft een een dubbelbed twee lattenbodems. Dit heeft zo zijn voordelen: enerzijds kunnen bedgenoten hun kant aanpassen aan hun eigen ligbehoeften. Ook slijten lattenbodems minder snel. Een lattenbodem uit één stuk in een tweepersoonsbed moet twee keer zo veel gewicht dragen, waardoor het sneller kan breken.
Let op:Vergeet niet rekening te houden met je eigen gewicht. Net zoals matrassen hebben lattenbodems gewichtsklassen.
Welke zones heeft een lattenbodem?
Net als matrassen hebben ook lattenbodems verschillende zones. Zorg ervoor dat je een lattenbodem koopt die past bij de indeling van je matras. Over het algemeen zijn slechts drie comfortzones belangrijk voor het de lattenbodem:
Comfortzone
Schouder
Bekken
- Ook bij het bekken zijn de latten elastischer - om dezelfde reden als in de schouders.
Middel
- In de middelste zone daarentegen zijn de latten versterkt om de wervelkolom te ondersteunen.
Bij goede lattenbodems kunnen deze verschillende comfortzones overigens met schuifregelaars worden aangepast. Hiervoor zijn er T- en O-vormige schuifregelaars.
Checklist en conclusie over lattenbodems
Een bedframe heeft niet alleen het juiste matras nodig, ook de juiste lattenbodem! Het is belangrijk dat je de lattenbodem opmeet, zodat je zeker weet dat hij past. De hardheidsgraad van de lattenbodem moet ook worden aangepast aan de hardheidsgraad van het matras. Het is ideaal om het bed samen met de matras en het lattenbodem te kopen.
Lattenbodem kopen? Neem deze checklist mee:
- Past de lattenbodem bij mijn bedframe?
- Welke ondersteuning voor de lattenbodem heeft het bedframe?
- Welke zones heeft het matras?
- Klopt de gewichtsklasse?